Bronx Box, by Resolution: 4 Architecture

This urban infill prefab is located at the foot of the Throgs Neck Bridge on Eastchester Bay in the Bronx. The Bronx Box is a modified version of the double-decker, 2-story bar typology with an additional storage ‘saddle bag’, containing built in cabinets along the length of the house.

Given the narrow lot, the design aims to celebrate the constraints of its zoning envelope; the site’s set backs, height limitations, and flood plain requirements yield a compact footprint while still featuring off-street parking, a small patch of green, and an expansive roof deck with stunning views of the bay beyond.

The house is clad in cement board with cedar accents and Ipe wood decks to keep maintenance issues at a minimum. Given that the home’s modern aesthetic builds from the existing colors, textures, and diverse qualities within the surrounding urban fabric, it has been accepted as another unique personality within the neighborhood.